16/5/12

Rio+20: Jornades Internacionals de lluita: Pobles del món contra la Mercantilització de la Natura

La Via Campesina crida a totes les organitzacions pageses del món i els seus aliats i aliades a organitzar accions en aquest mes de juny. 
 
L' avanç del sistema capitalista, que ha arribat a dimensions sense precedents en les últimes dues dècades, està suposant igualment una crisi sense precedents. La crisi financera, alimentària, energètica i del medi ambient són cares de la crisi estructural del capitalisme, que no té límits en la seva recerca de més beneficis. I que, igual que altres crisis estructurals, colpegen als pobles del món i no a les elits i corporacions.  

En tots els continents, hem vist que fins i tot durant la crisi, el capitalisme no ha reduït el seu impuls. La compra i l'acaparament de terres per empreses estrangeres, l'avanç de la indústria minera, les tecnologies transgèniques, cada vegada més presents en el camp, els agrocombustibles i els pesticides es comercialitzen a gran escala. Finalment, la crisi del capitalisme no significa que el sistema retrocedeixi. Per contra, és precisament en aquesta ocasió quan es mou amb més intensitat cap a endavant; les empreses aprofiten la crisi per a estendre el seu domini en els territoris que encara no havien conquerit.  

La Conferència de Rio+20 n'és un clar exemple. En lloc de reunir els governs de tot el món per a trobar solucions reals a la crisi ambiental, l'esdeveniment servirà per a consolidar les falses solucions i l'apropiació dels territoris tradicionals dels pobles i de les camperoles i camperols. En la Conferència de les Nacions Unides només els interessos de les grans corporacions tindran cabuda. 

Per a resistir i desafiar a aquests interessos, és essencial que els pobles del món continuïn enfortint la seva organització i lluites, alçar la veu i mostrar que només la sobirania popular pot garantir les solucions reals. 

Per això, des de La Via Campesia, fem una crida a les nostres organitzacions membres i aliats per a organitzar i articular lluites en tot el món durant tot el mes de juny. Donant èmfasi al dia 5 de juny, dia Mundial del Medi ambient, mostrant la nostra unitat i força, per a enviar d'avançat des de tots els racons del món un missatge contundent als líders que seran a Rio+20, del 20 al 22 de juny, a Rio de Janeiro, Brasil. 

Cada lluita, cada resistència, cada territori recuperat per nosaltres ha de ser l'expressió de la unitat global contra l'avanç del sistema capitalista sobre la naturalesa. 

Paral·lelament a la conferència oficial, els pobles del món estarem reunits en la Cimera dels Pobles, en un procés de construcció col·lectiva i de mobilització permanent. Al llarg de la setmana, entre els dies 18 i 22 de juny, també serà un període de mobilització global. I la nostra tasca no és només a Rio de Janeiro. Seguim el camí de les lluites dels països, i especialment el 20 de juny, quan oficialment s'inicia la conferència. Durant aquest període les lluites en tots els continents han de fer-se ressò a Rio de Janeiro i arreu del món. 

Convidem a totes les organitzacions camperoles i les seves aliades i aliats a organitzar protestes i accions en tot el món: marxes a la ciutat i al camp, rodes de premsa, accions de Reforma Agrària i terra, campanyes de comunicació, programes de ràdio, mobilitzacions contra les empreses que exploten el medi ambient, debats en les escoles i universitats, exhibició de pel·lícules temàtiques i altres accions construïdes col·lectivament en els seus països. 

En el moment que el capitalisme vol globalitzar encara més el sistema, dominar els nostres territoris i explotar la nostra força de treball, hem d'internacionalitzar la lluita. Anem a organitzar, preparar les nostres accions, articular les nostres bases i els nostres aliats en aquesta gran jornada de lluita contra el capitalisme. La força en el nostre viatge vindrà de la nostra capacitat per a organitzar i proporcionar la visibilitat nacional i internacional. 

Sol·licitem que ens comuniqueu les accions a lvcweb(a)viacampesina.org 

NO A LES FALSES SOLUCIONS DEL CAPITALISME VERD. AGRICULTURA PAGESA JA!
Globalitzem la Lluita, Globalitzem l'Esperança