12/5/12

El 67 aniversari de la victòria sobre el nazi feixisme

Cap fet polític pot ser jutjat fora de l'època i les circumstàncies en què va tenir lloc. Ningú te coneixement, ni  tan sols l'un per cent, de la fabulosa història de l'home, però gràcies a ella, coneixem esdeveniments que depassen els límits de l'imaginable.
El privilegi d'haver conegut persones, fins i tot llocs on es van fer alguns dels successos relacionats amb la històrica batalla, incrementava l'interès amb que esperava aquest any la commemoració.
La colossal gesta era fruit de l'heroisme d'un conjunt de pobles que la revolució i el socialisme havien unit i entrellaçat per posar fi a la brutal explotació que el món havia suportat al llarg de mil · lennis. Els russos van estar sempre orgullosos d'haver encapçalat aquella revolució, i dels sacrificis amb que van ser capaços de fer-la.
Aquest importantíssim aniversari de la victòria no podia ser comprés sota el signe d'una bandera i un nom diferent al que va presidir l'heroisme dels combatents de la Gran Guerra Pàtria. Quedava una cosa sens dubte intocable i inesborrable: l'himne sota les inoblidables notes milions d'homes i dones van desafiar la mort, i van aixafar als invasors que van voler imposar mil anys de nazisme i holocaust a tota la humanitat.
Amb aquestes idees en la ment, vaig gaudir les hores que vaig dedicar a la desfilada més organitzada i marcial que vaig poder imaginar mai, protagonitzat per homes formats en les universitats militars russes.
Els ianquis i els exèrcits sanguinaris de l'OTAN segurament no podien imaginar-se que els crims comesos a l'Afganistan, l'Iraq i Líbia, els atacs al Pakistan i Síria, les amenaces contra l'Iran i altres països de l'Orient, les bases militars a Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia, podrien dur a terme amb absoluta impunitat, sense que el món prengués consciència de la insòlita i desgavellada amenaça.
Que aviat s'obliden els imperis de les lliçons de la història!
La tècnica militar exhibida a Moscou el 9 de maig, mostrava la impressionant capacitat de la Federació Russa per oferir resposta adequada i variable als més sofisticats mitjans convencionals i nuclears de l'imperialisme.
Va ser l'acte que esperàvem en el gloriós aniversari de la victòria soviètica sobre el feixisme.

Fidel Castro Ruz
10 maig 2012